Velg en side

Av Terje Scott for NBSK sitt medlemsblad – Berner`n.

Det er alltid hyggelig å skrive om noen i Berner`n. Denne gangen var vi på jakt etter en gammel kjenning med lang fartstid i Berner miljøet. Mange vil huske igjen Louis og Harley. Harley er far til flere flotte bernere som mang en heldig valpekjøper har i sin flokk. Dessverre falt han fra forholdsvis tidlig, men i dag har hun valpen Obermann som er sitt navn opp til dage. Han ligger alltid over sin bror Ozzy, når de møtes. To herlige «små» gutter. Hvor fant vi henne i dag, – mange vil forstå at vi snakker om Wencke Granli – jo i det nye hundesenteret i Sandvika. Her har hun etablert seg med sitt nye Aquadog. Til daglig bor Wencke, Petter og Obermann i nyoppusset bolig på Tranby.

Man kan lure på hva hun gjør i Sandvika?

Wencke kan fortelle at hun har bakgrunn som agronom, men er som poteten – kan brukes til det meste.
Har jobbet i brannvesenet i 11 år, fagarbeider som ambulansesjåfør og vært veileder i faget i 4 år. Har i
tillegg kjørt taxi på si siden 1986
.
Har alltid ønsket å jobbe med dyr, har hatt flere bernere, og begynte derfor på to-årig fysioterapiutdanning
for hund i 2002. Dette studiet får man ikke i Norge, så det ble pendling til Gøteborg en helg i måneden i
tillegg til jobben hjemme. Men når man er i en studiesituasjon – ønsker man ennå mer kunnskap, så høsten
2003 tok hun også hundemassasjeutdanning på Axelson i Oslo for å få ennå mer kjøtt på beinet. Og nå i
sommer har hun også spedd på med akupressur for hund. I tillegg har hun vært på hospitering på Blå Stjärnan hundsjukhus i Gøteborg for praksis og en tur til Strømsholm i Stockholm står på timeplanen for høsten.
Hvorfor fysioterapi for hund ?

Alle vet jo hvor viktig det er med fysikalsk behandling etter en skade eller operasjon for oss mennesker,
men det er like viktig for hunden å få denne behandlingen. Hunden kan ikke si til oss at «jeg har vondt i
ryggen» for eksempel, så den viser på annen måte. Hvis hunden holder seg for seg selv eller er litt amper
og aggressiv kan dette godt komme av at den har vondt et eller annet sted. Den kan også vise det ved halthet,
noe som man lett ser. Men det er ikke alltid like lett å se hva som er problemet for hunden – det er blant annet
dette man lærer på fysioterapiutdanningen. Man får god erfaring i å se bevegelse og å kjenne på muskler på
hunden. Og man kan ut fra hva man finner velge hvilken behandling man skal bruke.

Men hvorfor hundesvømming?

 

Jeg har spesialisert meg på hundesvømming, det vil si hovedsakelig gjenopptrening etter skader og operasjonen, men også forebyggende for hunder med HD/AA hvor det er viktig å få god muskulatur for å holde skaden i sjakk. Når man svømmer, kan man trene nærmest i en vektløs tilstand og det sier seg selv at belastningen på skjellettet blir minimal. Det er viktig å begynne med svømmetreningen så tidlig som mulig – før det blir et problem for hunden. Er den godt muskulert – holder musklene skjellettet på plass og den får ikke nødvendigvis plager med sin AA/HD.
Etter operasjoner er det også viktig å komme i gang med trening så fort som mulig for å minske atrofi i musklene og arrdannelse i vevet. Til lengre man venter med gjenopptrening, til lengre tid tar det å komme i form igjen.

Friske hunder kan også godt av en svømmetur en gang i blant ikke minst på de årstider da vannet ute er kaldt.
Det er ikke bare skadede hunder som kommer hit for å svømme. Trekkhunder, jakthunder og tjenestehunder
som trenger mye trening kan komme og svømme for å få ekstratrening og annerledes trening. I bassenget har
jeg trinnløst motstrømsanlegg som gjør at jeg kan kjøre belastning ut i fra hva slags form den enkelte hund
er i. Og mange kommer fordi de rett og slett synes det er gøy ! Liker ikke hunden å svømmme, kan den lære
seg til dette i gode og trygge omgivelser – svømmevest er like effektivt for hunder som for små barn, når de
skal lære det for første gang.

Er det andre ting du kan tilby?


Vi selger svømmevester og noen andre ting. Ikke minst en rampe som er fin å bruke når hundene skal inn i en høy bil eller når de skal med på sjøen.

Belastningen hundene blir utsatt for ved å hoppe ned fra høyder kan bli en tøff belastning på hundenes ben. Det er ikke alle som er klar over dette, men det er faktisk hunder som har skadet seg på denne måte, enten direkte eller at det oppstår skader over tid. Mange har vel også erfart at det kan være et strev å få hunden over i båten på en trygg måte.

Hvorfor etablering i Sandvika?

AquaDog er et av firmaene som ligger i det nye Dyrenes Storsenter i Sandvika. Der har vi satset på et tverrfaglig miljø med veterinærer, homeopater, fysioterapeuter, hundemassører, hundefrisører og hundeskole. Tanken bak er at vi skal kunne tilby alt for hundeeieren, slik at den opereres i den ene enden av senteret og kommer ferdig rehabilitert ut i andre enden. Samtidig er det fint for oss som jobber her å ha noen å konferere med hvis noe er litt uklart.

Er det noen bernere som er kunder hos deg?

En av mine første kunder var jo deg med bernerjenta Shika og broren til Obermann, Ozzy. Shika var akkurat operert for korsbåndsbrudd. Etter et par ganger i bassenget var godjenta i såpass form at hun gikk opp på soverommet for å sove for natten, noe hun ikke hadde gjort på flere måneder. Hverken Shika eller Ozzy var happy for å gå ut i bassenget, men når de først kom ut i , var det bare gleden. Det å se at bernerbarna dine får strekke ut og bruke bena, er en ren nytelse.
For Shika var dette en ny verden. Wencke var flink med å ta pauser, for de blir virkelig slitne, og så glade de var når de kom opp. Da var det full skylling og tørking. Så bar det inn på kontoret og tydeligvis deilig stretching og ikke minst massasje. Man skulle vært hund. Selvfølgelig er det ikke gratis, men for nyopererte kan det bemerkes at Gjensidige forsikring dekker kostnadene når hunden din er forsikret. Bare det er en honnør til Wencke, som er den første i Norge som kan tilby hundesvømming for hunder. Ozzy, ja han ble rene svømmer`n i sommer. Svømmer fortere enn pappa, og kan dra en inn til land, mens pappa eller storesøster holder i hanken i svømmevesten – ikke dårlig.
Det er klart at det blir mange svømmetimer i tiden som kommer, men det er verdt det, enten det er for trening etter operasjon eller rett og slett for bernerbarnas beste.Vi takker så mye for samtalen med Wencke og er glad for at vi får informert bernereiere om det gode tilbud som nå finnes i Sandvika.

Du finner flere opplysninger på :
http://www.aquadog.no